Kredittsperre er som en lås på kreditten din. Når du har en aktiv kredittsperre, kan ingen få lov til å kredittsjekke deg, så nye lån eller abonnementer i ditt navn vil bli avslått. Kredittsperre brukes gjerne for å beskytte mot ID-tyveri.
Hva er en kredittsperre?
Enkelt forklart er en kredittsperre noe du selv kan aktivere for å blokkere muligheten til å gjøre en kredittsjekk på deg. En kredittsjekk betyr at et selskap sjekker økonomien din. De ser for eksempel om du har mye gjeld eller om du pleier å betale regningene dine i tide. Med en kredittsperre sier du i praksis nei til alle slike sjekker for en periode.
Det er du selv som bestemmer om du vil ha kredittsperre. Mange velger det for å beskytte seg mot ID-tyveri eller fordi de vil unngå å ta opp mer gjeld. Når kredittsperren er på, hindrer den nye lån, kredittkort eller abonnementer i ditt navn, siden disse tingene krever en godkjent kredittsjekk av deg først.
Hvordan fungerer en kredittsperre i praksis?
Når kredittsperren er aktiv, vil alle forsøk på å kredittsjekke deg bli stoppet. Hvis noen (for eksempel en bank eller en nettbutikk) prøver å hente kredittinformasjon om deg, får de beskjed om at det ikke er mulig. Uten en kredittsjekk blir søknader om lån, kredittkort eller abonnement i ditt navn som regel avslått automatisk.
For deg betyr dette at ingen andre kan misbruke navnet ditt til å ta opp lån eller kjøpe ting på delbetaling. Samtidig kan du heller ikke selv få et nytt lån eller tegne et nytt abonnement så lenge sperren står på. Kredittsperren varer helt til du selv velger å fjerne den igjen, så du har full kontroll.
Når kan det være lurt å ha kredittsperre?
Det kan være lurt å aktivere kredittsperre i flere situasjoner:
- Hvis du har blitt utsatt for ID-tyveri.
- Hvis personlige opplysninger har havnet i feil hender.
- Hvis du har mye gjeld og vil unngå å ta opp mer.
- Hvis du generelt ønsker ekstra trygghet (selv om ingenting galt har skjedd).
Hvordan aktiverer man en kredittsperre?
For å sette på en kredittsperre må du kontakte selskapene som jobber med kredittinformasjon i Norge. De største er Bisnode, Experian, Creditsafe og Tietoevry. Du bør opprette sperren hos alle disse.
Det er gratis og tar som regel kort tid å aktivere. Du besøker nettsidene deres og logger inn med BankID. Har du ikke BankID, kan du kontakte kundeservicen deres for hjelp.
Hvordan opphever eller fjerner man en kredittsperre?
Å fjerne en kredittsperre er enkelt. Du går inn på nettisden til de som jobber med kredittinformasjon i Norge (som Bisnode, Experian, Creditsafe og Tietoevry), logger inn med BankID og velger å oppheve sperren. Husk å gjøre dette hos alle selskapene du aktiverte sperren hos.
Når sperren er fjernet, kan du igjen få lån, kredittkort eller tegne abonnementer akkurat som vanlig.
Hva er fordeler og ulemper med kredittsperre?
Fordeler:
- Hindrer ID-tyveri og misbruk av navnet ditt.
- Gir deg full kontroll over hvem som kan kredittsjekke deg.
- Gratis å bruke og lett å skru av og på.
- Kan hjelpe deg å unngå impulslån/kjøp.
Ulemper:
- Du må oppheve sperren før du kan søke lån eller tegne nye abonnementer.
- Du kan få avslag på søknader uten å skjønne hvorfor (om du har glemt at sperren er aktiv).
Hvis du allerede har mye gjeld, er ikke kredittsperre nok alene. Da kan det være lurt å vurdere løsninger som refinansiering. Her kan du lese mer om hvordan refinansiering fungerer og hvordan refinansiering.no tilbyr personlig rådgivning og har samarbeid med 13+ banker som kan hjelpe deg.