Du kan i utgangspunktet refinansiere så mange ganger du vil. Det finnes ingen lovbestemt grense for hvor ofte du kan refinansiere lånene dine, men det betyr ikke at det alltid lønner seg å gjøre det ofte. Hver refinansiering bør være gjennomtenkt slik at du faktisk sparer penger eller får en bedre økonomisk situasjon.
Hva betyr det å refinansiere?
Å refinansiere vil si å erstatte ett eller flere eksisterende lån med et nytt lån. Du tar altså opp et nytt lån for å betale ned gammel gjeld. Målet med refinansiering er som regel å få bedre betingelser – for eksempel lavere rente, færre gebyrer eller lengre nedbetalingstid.
Ingen grense for hvor ofte du kan refinansiere
Mange lurer på hvor ofte man kan refinansiere. Svaret er at det i praksis ikke er noen fast grense – du kan refinansiere så ofte det er nødvendig og du får innvilget nye lån. Banken eller långiveren setter ingen begrensning på antall ganger du kan refinansiere. Det viktigste er at du oppfyller kravene for å få et nytt lån hver gang, og at det faktisk lønner seg for deg.
Samtidig foretas det en kredittsjekk hver gang du søker om refinansiering. I Norge har antall søknader ingen direkte innvirkning på kredittscoren din, men mange søknader på kort tid kan gjøre enkelte långivere mer forsiktige. tillegg kommer det gjerne kostnader med hver refinansiering (for eksempel etableringsgebyr), så det er lurt å ikke refinansiere oftere enn nødvendig.
Hva bør du tenke på før du refinansierer igjen?
Selv om det ikke er noen formell grense for hvor mange ganger du kan refinansiere, bør du alltid vurdere nøye om en ny refinansiering er riktig valg. Her er noen ting du bør tenke gjennom før du refinansierer på nytt:
- Hvorfor ønsker jeg å refinansiere nå?
- Hva tjener jeg faktisk på det?
- Burde jeg heller bruke ekstra penger på å betale ned eksisterende lån?
- Er det noe annet i økonomien min som burde ryddes opp i først?
Refinansiering med eller uten sikkerhet i bolig
Du kan refinansiere med sikkerhet i bolig (pant i eiendom) eller uten sikkerhet (forbrukslån). Med sikkerhet får du ofte lavere rente, men du må eie bolig og ha ledig verdi. Uten sikkerhet er enklere å få, men renten er vanligvis høyere. Vurder begge alternativene ut fra din situasjon.
Når kan det lønne seg å refinansiere på nytt?
- Renten i markedet har gått ned
- Du har fått bedre økonomi
- Du har pådratt deg ny gjeld
- Du sliter med å betale de gamle lånene
Når bør du vente med å refinansiere igjen?
- Høye kostnader ved å ta opp et nytt lån
- Kort tid siden forrige refinansiering
- Ingen åpenbar fordel ved å gjennomføre det nå
Bruk refinansiering når det gir deg lavere kostnader, bedre oversikt eller bedre betalingsevne. Ikke refinansier for ofte uten god grunn.