Et rammelån er en fleksibel låneramme med sikkerhet i boligen din. Pengene kan du bruke på hva du ønsker og betale tilbake når det passer deg.
Hva er et rammelån?
Et rammelån (også kalt fleksilån eller boligkreditt) er en fleksibel form for boliglån der banken innvilger deg en kredittramme med pant i boligen din. I stedet for å få utbetalt et fast lånebeløp som nedbetales med faste avdrag (som et vanlig boliglån), får du her en låneramme basert på boligens verdi – typisk inntil 60 % av markedsverdien.
Innenfor denne rammen kan du låne penger etter behov, til hva du vil, og du kan fritt sette inn penger eller ta ut penger fra lånekontoen når det passer deg. Med andre ord fungerer rammelånet litt som et forbrukslån knyttet til boligen din, bare til en mye lavere kostnad.
Hvordan fungerer et rammelån i praksis?
Når banken gir deg et rammelån, avtaler dere et maksimalt lånebeløp (ramme) du kan utnytte. Pengene står tilgjengelig for deg i nettbanken, og du kan overføre ut det beløpet du trenger, når du trenger det – så lenge du holder deg innenfor rammen.
Du betaler kun renter på den delen av rammen du faktisk har brukt.
Har du for eksempel en bolig verdt 4 millioner kroner og ingen boliglån på denne, kan du få en låneramme på maks 2,4 millioner (60%). Hvis du velger å bruke 1 million av denne rammen, betaler du renter kun av disse 1 millionene, mens de resterende 1,4 millionene fortsatt står disponible for senere bruk.
Rentekostnadene på det beløpet du har utestående trekkes automatisk hver måned fra bankkontoen din.
Forskjellen på rammelån og vanlig boliglån
Den største forskjellen mellom et rammelån og et ordinært boliglån er fleksibiliteten. Et vanlig boliglån utbetales som én sum og tilbakebetales over en fastsatt periode – typisk 20 til 30 år – med faste månedlige innbetalinger som dekker både renter og avdrag.
Med et rammelån har du derimot ingen fast nedbetalingsplan. Innenfor rammen bestemmer du selv når og hvor mye du vil betale ned, så lenge du betaler renter. Det gir deg også stor fleksibilitet, fordi du til enhver tid har mulighet til å bruke av rammen – uten å måtte søke på nytt eller låne alt på én gang. Det er heller ingen begrensning på hva du kan bruke pengene til.
Hvem passer rammelån for?
Rammelån passer for boligeiere som har god sikkerhet i boligen og stabil økonomi. Du bør ha betalt ned en del på boliglånet fra før, da banken som regel setter 60% av boligens verdi som øvre grense for lånerammen. Rammelån passer spesielt godt for deg som:
- Ønsker tilgang til penger når behovet oppstår og til en rimelig kostnad
- Har god økonomisk disiplin (det er f.eks. ikke anbefalt å benytte rammen på rent forbruk)
Rammelån som fleksibel refinansiering
Rammelån kan være en smart måte å refinansiere dyr gjeld på. Har du for eksempel kredittkortgjeld eller forbrukslån, kan du bruke ledig sikkerhet i boligen til å bake disse lånene inn i rammelånet/boligen. Da bytter du ut høye renter med en lavere boliglånsrente, og får bedre oversikt. Rammelånet kan også gi deg økonomisk fleksibilitet hvis du har behov for ekstra likviditet i en periode, uten at du må søke banken hver gang du trenger midler.
Fordeler og ulemper med rammelån
Fordeler:
- Du har penger tilgjengelig når du trenger det
- Du betaler kun renter på det du faktisk bruker
- Lavere rente enn forbrukslån og kredittkort
- Du bestemmer selv når og hvor mye du betaler tilbake
Ulemper:
- Noe høyere rente enn vanlig boliglån
- Krever at du har god økonomisk disiplin
- Du betaler ikke automatisk ned på gjelden din
- Låner du mye og betaler lite tilbake, blir rentekostnaden høy over tid
Rammelån vs. andre lån
Sammenlignet med et vanlig boliglån gir rammelån mer fleksibilitet, men har gjerne litt høyere rente. Sammenlignet med forbrukslån eller kredittkort er rammelån langt rimeligere. Hvis du har bolig med ledig verdi, kan det være en smart måte å dekke større utgifter på eller rydde opp i dyr gjeld.
Slik kommer du i gang
Kunne rammelån være noe for deg? Hos refinansiering.no kan du enkelt undersøke mulighetene dine for rammelån eller refinansiering med sikkerhet i bolig. Med én søknad kan du få tilbud fra flere banker samtidig, slik at du kan sammenligne betingelser og finne det beste tilbudet.