Ønsker du gratis hjelp med refinansiering? Ring oss på 40 00 19 56

Er refinansiering lurt? 3 gode grunner

Hva innebærer refinansiering?

I de fleste tilfeller er refinansiering lurt, siden det innebærer at man betaler ned eksisterende gjeld med et annet, mer gunstig lån. Dette kan for eksempel handle om at man betaler ned fem dyre forbrukslån med ett nytt lån, og dermed omorganiserer gjelden. 

Det finnes ulike typer refinansieringslån, og vi skiller først og fremst mellom lån med og uten sikkerhet. Refinansiering med sikkerhet betyr som regel at banken har pant i låntakers bolig, og derfor får en ekstra garanti for at lånet betales. Da blir også rentene nokså gunstige.

Det andre alternativet er refinansiering uten sikkerhet. Da er typisk refinansieringslånet et forbrukslån.

Hvorfor er refinansiering lurt?

Det finnes flere grunner til at mange nordmenn velger å refinansiere gjeld. Er du usikker på om du bør beholde eksisterende gjeld, eller erstatte den med ny gjeld?

La oss se nærmere på de viktigste grunnene til at refinansiering kan være lurt og gunstig for økonomien din.

1. Du kan spare penger

Den kanskje største grunnen til at mange refinansierer gjeld, er at de kan spare penger på det. Har du for eksempel dyre kreditt- eller forbrukslån med høye renter og gebyrer, kan lånekostnadene fort bli merkbare fra måned til måned.

Ved å betale ned de forskjellige lånene med et nytt, billigere lån, kan du i mange tilfeller spare mye penger. Men da er det naturligvis viktig at det nye lånet har så gode lånevilkår som mulig. 

Sjekk alltid hva slags effektiv rente refinansieringslånet har. Siden effektiv rente både omfatter lånets nominelle rente og eventuelle gebyrer, vil du enkelt kunne få oversikt over hvor dyrt eller billig lånet er.

2. Du kan få god oversikt over privatøkonomien

Er refinansiering lurt hvis man har mange smålån? Ja, absolutt. Med mange lån vil man fort oppleve den økonomiske situasjonen som kaotisk. Det blir mange månedlige fakturaer å forholde seg til, og hvert av lånene har som regel egne renter som løper.

De fleste synes det er mer praktisk å samle så mye som mulig av gjelden i ett samlet lån. Med ett refinansieringslån fremfor kanskje 30 forbrukslån, vil du få langt bedre kontroll over månedlige avdrag og kostnader på lånet. Det blir også færre lån å føre inn i budsjettet.

3. Du kan bli kvitt betalingsanmerkninger

En tredje grunn til at refinansiering er lurt, er at man kan få muligheten til å kvitte seg med betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning er ikke noe man ønsker å ha, siden den gjør det vanskelig å søke om lån og diverse andre produkter og tjenester.

Ved å betale de ubetalte kravene som har ført til at du fikk betalingsanmerkninger med et nytt lån, kan du raskt kvitte deg med anmerkningene.

Har du først fått en betalingsanmerkning, for eksempel grunnet mislighold av gjeld, vil imidlertid de fleste banker gi avslag på lånesøknaden din. Derfor lønner det seg å søke hos spesialbanker som kan hjelpe låntakere med betalingsanmerkninger.

Du kan for eksempel søke om et såkalt omstartslån. Dette låneproduktet er som et refinansieringslån med sikkerhet i eiendom, og kan ha langt mer gunstig rente enn for eksempel dyre forbrukslån. Dermed blir den nye gjelden lettere å betjene.

Er refinansiering lurt dersom det er uten sikkerhet?

Ja, refinansiering kan fortsatt lønne seg selv om refinansieringslånet er uten sikkerhet. Det er da snakk om et forbrukslån, men husk at ulike forbrukslån kan ha vidt forskjellige lånevilkår. 

Det kan med andre ord være mulig å finne et forbrukslån med gunstigere rente enn hva du har på eksisterende lån. Du kan uansett få muligheten til å samle flere dyre lån i ett nytt lån, noe som betyr at du også vil kunne nyte fordelene av bedre økonomisk oversikt.

Den mest gunstige formen for refinansiering, er imidlertid refinansiering med sikkerhet i bolig. Da kan som nevnt banken tilby lavere renter og gebyrer, siden de har pant i eiendommen og dermed ekstra sikkerhet.

Når er refinansiering lurt å utføre? 

Refinansiering er lurt dersom du tror at du har mulighet til å finne bedre lånevilkår hos en annen bank. Dette er kanskje spesielt relevant for deg med dyre kredittlån og forbrukslån, men du kan også spare penger på å refinansiere andre typer lån.

Dersom du har mulighet for å stille med sikkerhet i egen eller en kausjonist sin eiendom, kan refinansiering være ekstra lurt å vurdere. Dette skyldes at du kan få en ekstra god rente, og bake gjelden inn med resten av boliglånet.