Ønsker du gratis hjelp med refinansiering? Ring oss på 40 00 19 56

Hva er refinansiering? Enkelt forklart

Hva er refinansiering av gjeld?

Refinansiering går som regel ut på at man betaler ned eksisterende gjeld med et nytt lån. Det kan også handle om at man øker et eksisterende lån med gunstige betingelser, og deretter bruker pengene til å dekke annen gjeld.

Refinansiering er med andre ord en prosess der man omstrukturerer og flytter på gjelden sin, med det formål å oppnå bedre lånebetingelser.

Hva er refinansiering godt for?

Grunnen til at refinansiering er så populært, er at man gjennom bedre lånebetingelser kan oppnå lavere rentekostnader og færre gebyrer. Dermed blir lånet billigere og enklere å betjene. 

Og når gjelden blir enklere å betjene, kan man også kvitte seg med den raskere i mange tilfeller.

Hva er refinansiering godt for ellers? Jo, du kan også oppnå langt bedre økonomisk oversikt. Se for deg at du betaler på ti dyre smålån. Det å motta mange fakturaer hver eneste måned kan gjøre at man mister oversikten, og i verste fall glemmer bort regninger.

Gjennom refinansiering kan man få færre lån å betale på, og dermed også en sunnere og mer oversiktlig hverdagsøkonomi. En annen fordel med å refinansiere, er at man potensielt kan kvitte seg med gjeld som har gitt betalingsanmerkninger.

  • Lavere lånekostnader – spar penger
  • Bedre oversikt over økonomien
  • Bli kvitt betalingsanmerkninger

Hva slags lån til refinansiering tilbys?

Dersom du vurderer å refinansiere noen lån, er det greit å sette seg inn i de ulike mulighetene som finnes. 

Det er nemlig flere typer lån som kan brukes til refinansiering. La oss se nærmere på disse.

Refinansiering uten sikkerhet

Den kanskje enkleste formen for refinansiering, er refinansieringslån uten sikkerhet. Dette ligner på et vanlig forbrukslån, siden banken ikke tar pant i hverken eiendeler eller bolig. Det betyr også at risikoen banken tar er relativt høy.

Med økt risiko følger også relativt høye renter. Låneformen kan imidlertid være lønnsom likevel, dersom det er snakk om å samle eksisterende kreditt- og forbrukslån som har enda høyere renter enn det nye lånet.

Refinansiering uten sikkerhet kan være et godt valg når du ikke har mulighet til å stille med sikkerhet i egen eller andres bolig. 

Refinansiering med pant i bolig

Den mest gunstige formen for refinansiering, er refinansieringslån med sikkerhet. Det betyr at banken som låner ut pengene tar pant i boligen din (eller kausjonistens bolig). Banken tar da mindre risiko, siden boligen kan tvangsselges ved mislighold.

Med god garanti for at pengene blir tilbakebetalt, kan banken også tilby en gunstig rente. Mange velger å bake dyre smålån direkte inn i boliglånet. Det betyr i praksis at boliglånet økes, dersom det finnes fri verdi i boligen.

Refinansiering for låntaker med betalingsanmerkning

Enkelte låntakere sliter med betalingsanmerkninger. Hva er refinansieringsmulighetene dine om du er i denne situasjonen? Du vil som regel få direkte avslag på lånesøknader om refinansieringslån hos de tradisjonelle bankinstansene.

Husk at en betalingsanmerkning forteller at du har misligholdt krav. De færreste bankene ønsker derfor å ta risikoen det er å låne ut penger til noen som har unnlatt å betale regningene sine tidligere.

Noen spesialbanker kan likevel hjelpe deg, dersom du har betalingsanmerkninger. Du kan for eksempel sende inn en søknad om å få omstartslån, en type refinansieringslån med sikkerhet i bolig. 

Hva er kravene for å få lån til refinansiering?

Kriteriene for å få refinansieringslån kan variere noe fra bank til bank, og avhenger av hvorvidt du søker om lån med eller uten sikkerhet. Søker du om lån med sikkerhet, må du kunne vise til ledig verdi i boligen gjennom en fersk verdivurdering.

Ellers gjelder disse generelle kravene:

  • Du er gammel nok (18 år eller eldre)
  • Du har fast og stabil inntekt
  • Du har ikke mer enn 5 x inntekten din i samlet gjeld
  • Du har ingen betalingsanmerkninger (spesialbanker kan gjøre unntak)